Як тільки не називають популярну нині страву: «Оселедець в шубі», «Оселедець під шубою»; або, без конкретики - «Риба в шубі», «Риба під шубою»; або просто - «Шуба».
Пам'ятаю, на початку її популярності у наших краях, на якомусь застіллі, зачерпнув ложкою з тарілки незвичну страву - впіймалась лише «шуба», а сама риба залишилася на дні, яку слідом підхопив сусід по столу. В підсумку задовольнилися: один - шубою, інший - рибою, так і не оцінивши старання господині.
Саме тоді подумалось: на біса всі складові викладати шарами, адже зайшовши в організм, вони там все одно перемішаються? А скільки часу витрачається на таке шарування? Чи не простіше всі інгредієнти перемішати, як у звичайному салаті? Втрачається естетичний вигляд? Ну і що, вам на страву дивитися чи їсти її? Скажете: гарну на вигляд страву і їсти приємно? А я вам відповім - якщо страва смачна їстимуть незалежно від її вигляду.
Візьмемо для прикладу «Олів'є». Ніхто ж не викладає його шарами - «Ковбасою під шубою». Навпаки, розкалдибенюють все в купі. I при цьому салат «Олів'є» не менш популярний за «Шубу». А молочний шоколад, наприклад, кольором нагадує зовсім не те, що беруть до рота, але шоколад топчуть, аж за вухами лящить.
Отже, шановні господині, не мучте себе, готуйте «ліниву шубу», так само, як «ліниві голубці» чи «ліниві вареники».
У зв'язку з цим, виникає резонне питання: чи можна всі розшаровані страви робити «лінивими»? Може хтось готував «ліниві пиріжки» чи «ліниві чебуреки»? Поділіться досвідом.
Але, не зупиняємось на досягнутому! Може хтось бажає попрацювати над створенням лінивого торту? Було б дуже цікаво подивитися і скуштувати.
Коментарі
Дописати коментар