Перейти до основного вмісту

Федя і Альберт

Під час навчання, на першому курсі Федя жив у двоюрідної тітки Лізи – батькової сестри. Кімната у комунальній квартирі була одна, але простора. Тітка була вдовою, дітей у неї не було, але був Альберт – білий пухнастий кіт якоїсь рідкісної породи, назву якої сама тітка Ліза уже не пам’ятала.

Федя ночував за шафою на старезному дивані, ночами з якого вилазили клопи і пили Федіну кров. Клопів періодично травили, після чого вони зникали, але згодом з’являлися знову. 

Тітка в цілому була рада, що у неї в кімнаті живе людина, з якою можна поділитися своїми спогадами. Відверто кажучи, до того часу, вона цими спогадами, дістала всіх мешканців квартири, які чули їх уже не один раз. А для Феді вони було невідомі, тож за традиційним вечірнім чаєм тітка години дві набивала йому голову різними неймовірними історіями. 

На відміну від тітки, Альберт з першого ж дня не прийняв Федю. Схоже, своїм котячим інстинктом відчув у ньому суперника, а можливо й ні. Хто їх розбере, тих котів. Неприязнь виражалась у тому, що кіт зовсім ігнорував прибульця, ніби його не існувало. Як не старався Федя налагодити стосунки з котом, нічого у нього з цього не вийшло.  

Тітка Ліза щодня перед вечірнім чаєм рівно годину вигулювала Альберта на повідку, одним і тим самим маршрутом. Після прогулянки, несла кота на руках довжелезним коридором, а зайшовши в кімнату ставила його на заздалегідь заслану біля дверей газету після чого змоченим спиртом ватним тампоном дезинфікувала Альбертові лапи. Дефіцитний в ті пори спирт, зберігався у півлітровій пляшці із темного скла за старим комодом при вході. 

Так вони втрьох, не порушуючи традицій, і прожили до весни. А на початку квітня тітка отримала путівку в санаторій. 

Головним наказом для Феді був догляд за котом. Тітка детально розписала меню, усі разом пройшли маршрутом для прогулянок, навідались на будівельний майданчик, де можна було набрати піску, у який Альберт мав справляти свої котячі потреби.  Неодноразово було наголошено на неодмінній дезинфекції котячих лапок після прогулянок.

Щойно тітка поїхала, як Федя запросив до себе друга Вовку, з яким вони благополучно здолали куплену дорогою пляшку вина, відмітивши таким чином Федіну свободу від тітчиної опіки. 

Альберт прийняв гостя не дуже люб’язно – голосно нявкав і навіть шипів, коли захмелілий Вовка намагався його погладити. Федя всіма доступними йому способами пробував втихомирити Альберта, а коли це не вдалося, вхопив кота за шкірки і викинув з квартири. 

Випитого вина друзям було явно мало, і тут Федя згадав, що за старим комодом при вході стоїть пляшка зі спиртом…

Відчуття тривоги з’явилося у Феді десь у кінці тижня, коли пошуки Альберта не дали жодних результатів. Від невтішних думок відволікала підготовка до сесії. Федя з острахом ждав приїзду тітки, і як він не хотів відтягнути цю подію, але вона врешті решт настала.

- Уявляєш, - заявила переступивши поріг тітка, - біля під’їзду напав на мене якийсь брудний, обдертий кіт, ледь відбилася. А де Альберт?

Наступного дня Федя переїхав жити до друзів у общагу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Школі - гаплик

Не школі в цілому, як структурі з передачі знань з покоління в покоління, а школі зокрема, з її будівлями, опаленням, ремонтами, директором, завучами і педколективом, зі «здайте гроші на штори», «до дошки піде…», «а голову ти не забув?»... Цій школі, точно – гаплик. Як і більшість гапликів, цей гаплик також підкрався непомітно. З появою сучасних засобів комунікації, школа перестає бути єдиним місцем, де відбувається передача знань. Незабутня Катерина Кузьмівна ще у кінці 1960-х попереджала: «вдома не бешкетуйте, а вчіть уроки – я по телевізору все бачу». Я сам, як і більшість моїх однокласників, кілька днів вдома вечері до телевізора не підходили, а дехто, навіть показував телевізору зошити з виконаним домашнім завданням. Трохи згодом дійшло, що тодішня техніка ще не здатна на дистанційне навчання. На відміну від сучасної. Саме з її можливостями, останнім часом з перемінним успіхом тривали спроби невеликих гапличків. Проте, початок сучасному гаплику поклав COVID-19, який в основних рис

Приборкання людини

Хтось має сумнів, що людина - дитя природи? Питання риторичне. Природа створила людину, у ній людина жила, еволюціонувала, поки їй не набрид природний бардак, і вона вирішила створити свій. Не так щоб ні з того, ні з сього, просто всі передумови для цього настали. І тут почалося. Адже, як не крути, нові порядки давалися не легко по дуже простій причині - перефразувавши стару істину: можна вивести людину з природи, а природу з людини - ніколи. Яку задачу ставила природа перед людиною? Та, точно таку, як і перед кожною живою істотою - розмножатися. І все! А що ж хотіла людина сама від себе і свого оточення, покинувши "батьківську хату"? Не будемо заглиблюватися у сиву давнину, все одно про неї нам нічого не відомо. Одне можна сказати точно - людина намагалася створити для себе комфортне середовище. Процес досягнення цієї мети втілився у Декалозі - десятьох заповідях Божих. Відчуваєте різницю - у природи була лише одна заповідь, а у суспільства - десять! Маючи згадані заповіді,

Шуба в рибі

Як тільки не називають популярну нині страву: «Оселедець в шубі», «Оселедець під шубою»; або, без конкретики - «Риба в шубі», «Риба під шубою»; або просто - «Шуба».  Пам'ятаю, на початку її популярності у наших краях, на якомусь застіллі, зачерпнув ложкою з тарілки незвичну страву - впіймалась лише «шуба», а сама риба залишилася на дні, яку слідом підхопив сусід по столу. В підсумку задовольнилися: один - шубою, інший - рибою, так і не оцінивши старання господині. Саме тоді подумалось: на біса всі складові викладати шарами, адже зайшовши в організм, вони там все одно перемішаються? А скільки часу витрачається на таке шарування? Чи не простіше всі інгредієнти перемішати, як у звичайному салаті? Втрачається естетичний вигляд? Ну і що, вам на страву дивитися чи їсти її? Скажете: гарну на вигляд страву і їсти приємно? А я вам відповім -  якщо страва смачна їстимуть незалежно від її вигляду.  Візьмемо для прикладу «Олів'є». Ніхто ж не викладає його шарами - «Ковбасою під шубою». Нав