Перейти до основного вмісту

Дурдом

 

Васю виписали із дурдому. Друзі-однопалатники скинулися на літру горілки, яку вільний Вася пообіцяв передати через відому їм дірку у паркані.

Але обіцяти не означає зробити. Вася, неабияк набравшись у вокзальному буфеті, поїхав у свою Бухалівку, де й продовжив працювати майстром газової дільниці.

Лише через другу добу однопалатники таки зрозуміли, що Вася їх кинув. Помста не змусила довго чекати. Вони викрали в реєстратурі Васіну медичну карту, і скориставшись талантом Жоріка, почерком доктора Фішмана внесли запис про те, що Вася Крисюк - ідіот, шизофренік, підарас і потребує довічної госпіталізації.

Всю наступну ніч подільників мучили невиразні сумніви, а що, якщо доктор Фішман зрозуміє, що нічого подібного до Васіної карти не писав, і вся помста піде нанівець? І тоді Степан запропонував убити лікаря!

Фішман, як завжди в нічне чергування, трахкав дівчат у жіночому відділенні. Близько першої ночі, вийшовши звідти, він отримав смертельний удар трубою по голові, після чого припинив своє існування. Труп лікаря подільники закопали в саду під лавкою.

Закопали надійно, навіть поліцейський собака нічого не знайшов.

Після смерті лікаря минула одна доба, потім друга, а на початку третьої, Степанові наснився Фішман: "Це ж ти мене грюкнув трубою по голові. Інші ні до чого. Не боїшся, що вони тебе закладуть?".

Степан злякався такого розвитку подій, від чого й прокинувся. Рятівна думка прийшла миттєво. Він закрутив у джгут рушник і по черзі задушив усіх трьох спільників. Після чого ліг на ліжко і заснув.

 Степан був зовсім спокійний, бо в цілому світі тепер ніхто, крім нього, не знає, хто вбив доктора Фішмана.

Але Степан помилявся, ой, як він помилявся...

На ранок Степан раптом виразно згадав, що під час удару трубою по голові Фішмана, бічним зором у вікні жіночого відділення він бачив дівчат з голими цицьками. І тут Степан зрозумів – треба робити ноги, тим більше, що підкоп, який вони рили третій рік, майже готовий.

Наступної ночі, озброївшись ложкою, Степан здолав останні півметра підкопу і вийшов на волю.

«Додому не можна, - резонно подумав Степан, - там шукатимуть, треба йти до зрадника Васі». Згадавши, що Вася працює на газопроводі, Степан за допомогою двох гілок лози знайшов підземну комунікацію та вирушив уздовж неї.

Він усе йшов і йшов, а Вася ніяк не траплявся. Влітку Степан харчувався з городів, узимку – з льохів у містах і селах, які траплялися дорогою. І одного разу на заході сонця Степан угледів вдалині силует, що стоїть прямо на підземному газопроводі. Підійшовши ближче, Степан побачив людину азіатської зовнішності з рюкзаком та автоматом Калашнікова.

- Васю, а чому ти – монгол? – здивувався Степан.

- Хенд Хох! - Відповів "монгол", і додав, - Аусвайс!

- Васю, ти ж мені літруху винен. Забув?

- Літруха це на чотирьох, - відповів «Вася-монгол», - отже, тобі – стакан.

Він дістав з рюкзака стакан і трохи надпиту пляшку горілки, наповнивши його, простяг Степанові.

- Вибач, закусі нема.

- Так, - сказав Степан, відчуваючи тепло, що розповзалося по всьому тілу, - а в дурдомі зараз вечеря. Макарони…

Печінка Васі-монгола сильно гірчила, а смажене стегно віддавало бараниною. "Ні, це не Вася, - зрозумів Степан, - де ж тоді Вася!?"

І тут до Степана дійшло: Вася – це він, Степан! Від цієї думки Степанові стало зовсім сумно.

Він підібрав автомат Калашнікова, що валявся неподалік, затиснув зубами дуло і натиснув на спусковий гачок…

- О-о-о! Хто до нас завітав! - Розвівши руки в сторони, вигукнув доктор Фішман. - Степане, де ж ти так довго пропадав? Стривай, зараз тобі зроблять укольчик.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Школі - гаплик

Не школі в цілому, як структурі з передачі знань з покоління в покоління, а школі зокрема, з її будівлями, опаленням, ремонтами, директором, завучами і педколективом, зі «здайте гроші на штори», «до дошки піде…», «а голову ти не забув?»... Цій школі, точно – гаплик. Як і більшість гапликів, цей гаплик також підкрався непомітно. З появою сучасних засобів комунікації, школа перестає бути єдиним місцем, де відбувається передача знань. Незабутня Катерина Кузьмівна ще у кінці 1960-х попереджала: «вдома не бешкетуйте, а вчіть уроки – я по телевізору все бачу». Я сам, як і більшість моїх однокласників, кілька днів вдома вечері до телевізора не підходили, а дехто, навіть показував телевізору зошити з виконаним домашнім завданням. Трохи згодом дійшло, що тодішня техніка ще не здатна на дистанційне навчання. На відміну від сучасної. Саме з її можливостями, останнім часом з перемінним успіхом тривали спроби невеликих гапличків. Проте, початок сучасному гаплику поклав COVID-19, який в основних рис

Приборкання людини

Хтось має сумнів, що людина - дитя природи? Питання риторичне. Природа створила людину, у ній людина жила, еволюціонувала, поки їй не набрид природний бардак, і вона вирішила створити свій. Не так щоб ні з того, ні з сього, просто всі передумови для цього настали. І тут почалося. Адже, як не крути, нові порядки давалися не легко по дуже простій причині - перефразувавши стару істину: можна вивести людину з природи, а природу з людини - ніколи. Яку задачу ставила природа перед людиною? Та, точно таку, як і перед кожною живою істотою - розмножатися. І все! А що ж хотіла людина сама від себе і свого оточення, покинувши "батьківську хату"? Не будемо заглиблюватися у сиву давнину, все одно про неї нам нічого не відомо. Одне можна сказати точно - людина намагалася створити для себе комфортне середовище. Процес досягнення цієї мети втілився у Декалозі - десятьох заповідях Божих. Відчуваєте різницю - у природи була лише одна заповідь, а у суспільства - десять! Маючи згадані заповіді,

Шуба в рибі

Як тільки не називають популярну нині страву: «Оселедець в шубі», «Оселедець під шубою»; або, без конкретики - «Риба в шубі», «Риба під шубою»; або просто - «Шуба».  Пам'ятаю, на початку її популярності у наших краях, на якомусь застіллі, зачерпнув ложкою з тарілки незвичну страву - впіймалась лише «шуба», а сама риба залишилася на дні, яку слідом підхопив сусід по столу. В підсумку задовольнилися: один - шубою, інший - рибою, так і не оцінивши старання господині. Саме тоді подумалось: на біса всі складові викладати шарами, адже зайшовши в організм, вони там все одно перемішаються? А скільки часу витрачається на таке шарування? Чи не простіше всі інгредієнти перемішати, як у звичайному салаті? Втрачається естетичний вигляд? Ну і що, вам на страву дивитися чи їсти її? Скажете: гарну на вигляд страву і їсти приємно? А я вам відповім -  якщо страва смачна їстимуть незалежно від її вигляду.  Візьмемо для прикладу «Олів'є». Ніхто ж не викладає його шарами - «Ковбасою під шубою». Нав