Перейти до основного вмісту

Путін



В 1966-67 роках службу я проходив у Стройбаті,  під Ленінградом. Хто не знає, чи забув, в 1967 році у СРСР святкували 50-річчя Жовтневої революції. Лелінград, як «колиска революції», готувався до святкування з великим розмахом. Нас – дармову робочу силу – ганяли з об’єкту на об’єкт весь 66-й і до самого свята – 7 листопада 67-го. Незважаючи на це, життя було цікавим, не порівняти з перебуванням за парканом в частині. На будовах відчувалась хоч і не повна, але все таки свобода.
На початку 67-го нас перекинули на Маріїнську лікарню. Там будували два нових корпуси і ще в двох вели капітальний ремонт. Пробули ми там аж до осені. З початком літніх канікул на будівництво почали забігати місцеві пацани. Хоча будівельний майданчик був огороджений, та пацани завжди знайдуть де пролізти. Їх особливо не ганяли, хіба, що начальство. А нам солдатам, вони багато в чому допомагали: листа рідним вкинути (в частині всі листи перевірялись), харчів прикупити, та й, що там приховувати, вина чи одеколону…
Пацани, в основному, нормальні, лише один з них був якийсь не товариський, чи що. Звали його Моль. Важко пояснити, наче був тихий, скромний, а з під тишка робив різні пакості. Залишиш сушити одяг: у чоботи піску насипле, у гімнастерці ґудзик відірве, у декого з хлопців гроші пропадали. Прямих доказів не було, та коли збереш пацанів і спитаєш: «хто зірочку від пілотки відірвав?», по дітях у 10-15 років винуватця видно – приховувати емоції ще не навчились. Моль відірвав, видно по ньому, а як докажеш? По кишенях полазиш – нема. Ну що він, дурний зовсім? Десь приховав, а по дорозі додому підбере.
У самому кінці серпня нам оголосили, що сьогодні ми останній день працюємо на лікарні. Вирішили відмітити цю подію – зібрали все що хто мав з грошей, та й послали перед обідом пацанів за випивкою. Так сталося, що того дня найстаршим серед них був Моль. До гастроному хвилин 10, та пацани ні в обід, ні після обід так і не з’явились.
Ввечері, виїжджаючи з території лікарні бачимо – стоїть на узбіччі Моль, посміхається і розводить руками. Дехто з хлопців був готовий вискочити і віддубасити цю паскудну Моль, та добре, що вчасно утримали, бо «губа».
До речі, на будівництві Маріїнської лікарні у мене пропав годинник «Победа» - батько свого подарував з нагоди закінчення школи. Думаю, робота Молі.
А оце на днях онук на комп’ютері щось шукав, і відкрив картинки. Дивлюся – на одній з них він!
- Чекай, це ж Моль! 
- Діду, яка моль, це Путін.
- Та ти що! Не хріна собі! Точно – підписано «Путін  у дитинстві»! Та це він – Моль! Такою ж падлюкою і залишився! Якби тоді знав, що так станеться – відірвав би йому вухо.
- Чом?
- Тому, що безвухих президентів не буває!               

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Школі - гаплик

Не школі в цілому, як структурі з передачі знань з покоління в покоління, а школі зокрема, з її будівлями, опаленням, ремонтами, директором, завучами і педколективом, зі «здайте гроші на штори», «до дошки піде…», «а голову ти не забув?»... Цій школі, точно – гаплик. Як і більшість гапликів, цей гаплик також підкрався непомітно. З появою сучасних засобів комунікації, школа перестає бути єдиним місцем, де відбувається передача знань. Незабутня Катерина Кузьмівна ще у кінці 1960-х попереджала: «вдома не бешкетуйте, а вчіть уроки – я по телевізору все бачу». Я сам, як і більшість моїх однокласників, кілька днів вдома вечері до телевізора не підходили, а дехто, навіть показував телевізору зошити з виконаним домашнім завданням. Трохи згодом дійшло, що тодішня техніка ще не здатна на дистанційне навчання. На відміну від сучасної. Саме з її можливостями, останнім часом з перемінним успіхом тривали спроби невеликих гапличків. Проте, початок сучасному гаплику поклав COVID-19, який в основних рис

Приборкання людини

Хтось має сумнів, що людина - дитя природи? Питання риторичне. Природа створила людину, у ній людина жила, еволюціонувала, поки їй не набрид природний бардак, і вона вирішила створити свій. Не так щоб ні з того, ні з сього, просто всі передумови для цього настали. І тут почалося. Адже, як не крути, нові порядки давалися не легко по дуже простій причині - перефразувавши стару істину: можна вивести людину з природи, а природу з людини - ніколи. Яку задачу ставила природа перед людиною? Та, точно таку, як і перед кожною живою істотою - розмножатися. І все! А що ж хотіла людина сама від себе і свого оточення, покинувши "батьківську хату"? Не будемо заглиблюватися у сиву давнину, все одно про неї нам нічого не відомо. Одне можна сказати точно - людина намагалася створити для себе комфортне середовище. Процес досягнення цієї мети втілився у Декалозі - десятьох заповідях Божих. Відчуваєте різницю - у природи була лише одна заповідь, а у суспільства - десять! Маючи згадані заповіді,

Шуба в рибі

Як тільки не називають популярну нині страву: «Оселедець в шубі», «Оселедець під шубою»; або, без конкретики - «Риба в шубі», «Риба під шубою»; або просто - «Шуба».  Пам'ятаю, на початку її популярності у наших краях, на якомусь застіллі, зачерпнув ложкою з тарілки незвичну страву - впіймалась лише «шуба», а сама риба залишилася на дні, яку слідом підхопив сусід по столу. В підсумку задовольнилися: один - шубою, інший - рибою, так і не оцінивши старання господині. Саме тоді подумалось: на біса всі складові викладати шарами, адже зайшовши в організм, вони там все одно перемішаються? А скільки часу витрачається на таке шарування? Чи не простіше всі інгредієнти перемішати, як у звичайному салаті? Втрачається естетичний вигляд? Ну і що, вам на страву дивитися чи їсти її? Скажете: гарну на вигляд страву і їсти приємно? А я вам відповім -  якщо страва смачна їстимуть незалежно від її вигляду.  Візьмемо для прикладу «Олів'є». Ніхто ж не викладає його шарами - «Ковбасою під шубою». Нав